Shiatsu

Shiatsu is meer dan masseren en punten drukken alleen

Shiatsu is een onderdeel van de TCM, Traditionele Chinese Geneeswijzen. Gezondheid is volgens de Chinezen evenwicht. Evenwicht is voor elk mens iets anders en ontstaat in samenhang met je omgeving.

Binnen het lichaam stroomt de energie door een netwerk van energiebanen. Deze worden meridianen genoemd. De meridianen zijn verbonden met dieperliggende structuren zoals de organen. De meridianen zorgen voor een balans (Yin/Yang) binnen de verschillende organen en hun functies.

Op deze meridianen liggen punten (acupunctuurpunten) die invloed uitoefenen op de stroom van energie.

Het Japanse woord shiatsu betekent “vingerdruk”.

Bij shiatsu oefen je druk uit met je handen om zodoende de natuurlijke, inwendige lichaamsenergie te herstellen, ziekte te bestrijden en gezondheid te bewerkstelligen.

Shiatsu kenmerkt zich door z’n eenvoud. Het werkt ontspannend en geeft meer bewustzijn in het lichaam. De balans in je lichaam vormt de basis voor lichamelijk en geestelijk welzijn.

Door verschillende technieken te gebruiken zoek je in het lichaam naar de oorzaak van de klacht. Je probeert patronen te herkennen waardoor de klachten ontstaan. Ook zoek je van waaruit de klachten ontstaan: fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel.

Ieder mens heeft een fysiek lichaam, beleeft emoties, heeft gedachten en leeft onder invloed van een grotere kracht.

Door in het lichaam te zoeken naar de plek waar je de energie vasthoudt (blokkeert), en deze plek aan te raken, probeer je de energie vrij te laten komen. Hierdoor word je als persoon krachtiger, bewuster en gelukkiger.